Oplevelser og udstilling

Udstilling i evig forandring

På Det Gamle Værft (Øhavets Restaureringscenter) er udstillingen dynamisk og altid i udvikling. Den foregår både inde og ude. Den breder sig over to udstillingsbygninger, “Den Blå Hal” og “Værftshallen”, samt havneområdet hvor vi bl.a. har vores bedding, og hvor Angelo ex S/S Svendborgsund står på stabelen og er ved at blive restaureret.

Den Blå Hal

Den Blå Hal er det første du ser, hvis du ankommer til Ærøskøbing fra vandet. Bygningen er fra dengang der var træskibsværft og mange af de gamle maskiner indgår stadig i udstillingen. I Den Blå Hal finder du Indgangen til Det Gamle Værft, Informationen og vores Værftsbutik.
Når du træder ind i Den Blå Hal, træder du direkte ind i den første udstilling, bødker-udstillingen. Bødker-udstillingen indeholde massere af originalt og gammelt værktøj og har hørt til i Olde på Ærø.

Udstilling og oplevelser

Værftshallen

Værftshallen ligger lige ved siden af Den Blå Hal. Her kan du møde arbejdende værksteder fx blikkenslager og smedje. Det er også her at mange aktiviteter og store dele af udstillingen finder sted. Det er i Værftshallen vi har vores unikke esse og store maskinhammer og det er også her du fx kan se Angelos ex S/S Svendborgsunds originale skibsur.
På 1. sal viser vi forskellige film, som er en del af formidlingen. Det er også på 1. sal du kan opleve “Øhavet på den flade”- Det Gamle Værfts helt egen produktion og udvikling, som viser og beskriver øhavet, både geologisk, geografisk, natur- og kulturhistorisk og meget mere.
I værftshallen kan du også se Ærøskøbing havns, gamle brandpumpe fra 1913. Det kan siges at det er afløseren til kogehuset. Kogehuset står dog heldigvis endnu, som et af de 3 eneste tilbageværende i hele Danmark. Vi har også Ærøskøbings brandbil fra 1943, en Ford A-model fra 1931, i udstillingen.
gitter-udstilling-3

Udendørs

Der er mange oplevelser underdørs, vi er i gang med, at restaurere to forskellige skibe. Det ene er Angelo ex S/S Svendborgsund, som står på stablen. Den anden er Sven Havsteen Mikkelsens gamle Færøjolle “6mannafar”. Begge projekter kan man komme helt tæt på. Udenfor er der også udstillet nogle af de gamle maskiner fra værftet, nogle af dem er med remtræk og kan tilsluttes dampmaskiner. Du kan fx kigge nærmere på vores gamle jernsav, smedehammer og selv beddingen.  

Prøv kræfter med det glødende jern

Kom ned med børnene og gi’ dem et indblik i skibsbyggeriets historie og se det historiske nittede jernskib Angelo, som står på beddingen. Der vil blandt andet være gang i vores vidunderlige esse. Vores erfarne hussmed viser sin kunnen, og lærer fra sig til både børn og voksne. Hvis man har mod på det, kan man også selv få lov at prøve kræfter med det glødende jern og evt. lave sig en krog man kan tage med hjem.

Rebslagning

Et af sømandens vigtigste redskaber er hans tovværk. Derfor er har vi på Det Gamle Værft sat en fin reberbane op, med det formål at demonstrere, for både børn og voksne, hvordan man tidligere slog sit reb. Langt de fleste tager deres reb med hjem.

sjove-aktiviteter-paa-det-gamle-vaerft

Kobbersmeden

Lav dit eget kobberarmbånd. Det er faktisk ret let, det kræver bare at du går op i opgaven og så er det kun fantasien der sætter grænser. Arbejdet foregår med de helt autentiske gamle  kobber- og blikkeslager værktøjer. Du kan også gå i vikingernes fodspor og lave skilte med runer. 

kobberværksted kobber armbånd kunst

Klap en fisk

Der vil også være mulighed for at se nogle af ø-havets fisk og prøve at klappe én, hvis man tør. (OBS. grundet vejret kan denne aktivitet udgå)
Vi har nogle rigtig fine plakater, så I kan prøve at se om I selv kan regne ud hvilke fisk eller andre dyr, der er i karret. Hvis I giver op, så skal I bare spørge, så skal vi nok afsløre det for Jer.

Tip en 13′er

Kan du besvare de spændende spørgsmål og slå det rigtige knob, bliver du en hel del klogere og kan samtidig blive den heldige vinder af en super lækker Det Gamle Værft t-shirt. Der vil i slutningen af hver måned blive trukket lod mellem de rigtige svar.
Ikke-navngivet-2

Red en sømand

Mand over bord, mand over bord! Sådan lyder det når en sømand dratter i havet, og så kastes redningskransen ud. Her på Det Gamle Værft gør vi det hele lidt omvendt, så hos os skal du redde sømanden ved linekast. Kom og vis hvad du dur til, eller måske ikke dur til, i hvert fald er det sjovt at kaste line og slet ikke så nemt, som man lige tror.

Tegnekonkurrencer

Vi har forskellige slags konkurrencer på Det Gamle Værft, der er både for de meget små, såsom labyrinter, men også for de større. Hver måned vælger vi et par vindere, som får sig en lækker Det Gamle Værft T-shirt. Nogle vinder for kreativitet og humor og andre bare fordi vi synes de skal.

Knob & nøgleringe

Du kan også øve dig i at lave mange forskellige knob og sågar knytte dig din helt egen nøglering, som du også kan få med dig hjem.

Stenfigurer

Lige ved siden af smedeværkstedet, finder to samlingen af stenfigurer. Mange laver deres egne stenfigurer, med flotte dekorationer og fortællinger til. Vi har samlet stenene på den nærliggende strand, og så er det op til Jer og Jeres kreativitet, at finde ud af hvad de sten du vælger skal blive til.

Arbejdende værksteder

Nye oplevelser – alt efter hvor vi er i de forskellige arbejdsprocesser. Nogle gange har vi skibe på bedding, andre gange bukker vi spanter eller noget helt andet sjovt.

Vi glæder os til at se Jer.

Solen
Vito agter

Støt Det Gamle Værft

Du kan støtte Det Gamle Værft og være med til at gøre noget godt for både den maritime kulturarv og hjælpe en socialøkonomisk virksomhed.

Læs mere om at støtte Det Gamle Værft

Nitter
Stokanker
Tidsel
ild